علامه حسینی: همزیستی و مدارا در ماه مبارک رمضان
علامه حسینی: همزیستی و مدارا در ماه مبارک رمضان
روزه فرهنگ مشترک ادیان سه گانهء توحیدی –اسلام، مسیحیت و یهودیت- است. این موضوع نشانهء مخرج مشترک الهی این سه دین بزرگ جهانی است. بنابراین پیروان هیچکدام این ادیان نمی توانند روزه را فقط متعلق به خود بدانند. بلکه شایسته است که به روشی مسالمت آمیز این پدیده الهی را یک موضوع مشترک انسانی معرفی کنند زیرا فلسفه وجودی ادیان برای وحدت میان تمام انسانهاست.
در این سه دین آسمانی، روزه مدرسهء خودسازی و وسیلهء انطباق اندیشه با فطرت پاک بشری است که پیوسته به زندگی مسالمت آمیز و صبر و مدارا با دیگران دعوت می کند. زندگی در مسالمت و با صبر و مدارا از اهداف خلقت انسان است. زیرا خداوند بزرگ که ما را به صورت گروه های مختلف آفریده ملاک تقرب به خود را تقوا دانسته نه خشونت و نفرت و بی احترامی به دیگران. و همانگونه که امام علی علیه السلام فرموده اند تمام مردم در خلقت با هم مساوی هستند و در انسانیت با هم برادرند.
ما بعنوان مسلمان می دانیم که این ماه مبارک رمضان، ماه اطاعت و بخشش الهی است و اگر چه سختی هایی نیز دارد اما پاداش های آن بیشمارند. بنابراین بر ماست که در زیر روشنایی انجام وظیفهء روزه داری، شخصیت خود را به مدارا و گذشت و ایثار و دوست داشتن دیگران آموزش دهیم. خداوند، دوستی، اتحاد، محبت و مدارا را از نشانه های برجستهء انسان قرار داده است. این ویژگی ها در یک روند طبیعی مانع از ایجاد جنگ و خشونت در جامعه انسانی خواهند شد. در حقیقت تمام ادیان از طریق همین تسامح و بردباری و محبت توانسته اند مورد پذیرش مردم قرار گیرند و گسترش پیدا کنند.
در نگاهی به اوضاع امروز جهان می بینیم که بشر از نفرت و کینه و تجاوز و تفرقه رنج می برد. مردم به جای دعوت شدن به خیر و صلح و محبت و بردباری، به مرگ و نفرت که با فلسفه وجودی ادیان و با فطرت پاک انسانی در تضاد هستند فراخوانده می شوند. به نظر ما در تبلیغ محبت و صلح و دوستی که اساس ایمان و خداشناسی هستند عالمان دین و دانشمندان ادیان سه گانه، بیش از دیگران مسئولیت دارند.
راه دفاع ما از دین حنیف اسلام و اثبات حقانیت آن، دعوت به محبت و صلح و بردباری است نه خونریزی و کینه پراکنی آنگونه که برخی گروه های افراطی بیگانه با اسلام زیر نام این دین توحیدی مرتکب می شوند. لازم است همواره به این آیهء کریمه توجه کنیم که {مردم را با فرزانگی و اندرزهای نیک به راه پروردگارت دعوت کن و با مخالفان به بهترین شیوه به گفتگو بنشین. محققآ پروردگار تو به حال راه نیافتگان و راه یافتگان داناتر است. "16:125 قرآن"}
و همچنین لازم است به این رهنمود پیامبر و سرورمان محمد مصطفی(ص) توجه کنیم که فرموده است: "دین یعنی عشق، و عشق یعنی دین".
به امید آنکه با مددگیری از ماه مبارک رمضان، گرایشان تفرقه افکنانه و خشونت طلبانه را از دین شریف اسلام دور سازیم و بنام مسلمان برای خود و ملت های دیگر پیام آور فرهنگ صلح و بردباری و دوستی باشیم.
علامه سید محمد علی حسینی. لبنان